user_mobilelogo

IMG 1718

 Az épület a Művelődés utca, Park utca, Kistétény-köz és Piroska-köz által körülvett terület közepén helyezkedik el. Dr. Párkányi Ferenc helytörténeti könyve a következőket említi a villáról: „Ennek a környéknek a régi épületei közé tartozott a Piroska-közben a mai Huszár villa is.”. Az első adat 1881-ből maradt ránk, és arról tudósít, hogy használatba vették az akkori vadászkastélyt, ami Gróf Vojnovich Piroska számára épült.

Id. Dr. Huszár Géza

Többszöri hozzáépítés után, 1928-ban vásárolta meg az épületet Dr. Huszár Géza 
matematika-professzor.

Ő 1938-tól 1961-ig a Közgazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető matematika-professzora volt, nagy műveltségű, nagy tudású biztosítás-matematikus, aki szintén sokat változtatott a ház eredeti állapotán. 

emléktábla

Az ő idejében a villa komoly társadalmi összejövetelek színhelye volt, melyek néha házi muzsikálással is kiegészültek, lévén ifjabb dr. Huszár Géza a jogi egyetem után a Zeneakadémia zongoratanszakán is diplomát szerzett.

A professzor emlékét – hálás tanítványai által elhelyezett –
márványdombormű és emléktábla is őrzi a villa toronyrészén.

DSCF1220

 

1999 óta a Villa a nagyközönség előtt is nyitva áll. 1999 óta Kamarazenei és irodalmi estek, művészeti és tudományos szalonbeszélgetések, illetve szabadtéri koncertek és színházi előadások várják a látogatókat. Az események szervezői, lebonyolítói és gyakran fellépői a jelenlegi tuajdonos Fodor család tagjai akik a törzsvendég "kemény magjából" 2005-ben megalakult Vojnovich Egyesület segítségével egy kulturális oázist hoztak létre Délbuda szívében.