user_mobilelogo

2018, március 26. szerda 19:30

A Fodor Kamaraegyüttes nagyböjti hangversenye

fodor kamaraegyuttesZatykó László OFM.jpg
Közreműködik: Zatykó László OFM ferences szerzetes

Az elmúlt években kicsit mellőztük, pihentettük ezt a darabot, de nem bírjuk tovább. Olyan zeneműről van szó, amit ha megismerünk, nem hagy nyugodni, és akárhányszor játsszuk, mindig ad új gondolatokat.

Aki most ezeket a gondolatokat közvetíti nekünk, Zatykó László atya, aki 1966-ban jelentkezett Szent Ferenc rendjébe, és a Ferences Hittudományi Főiskola mellett 1968-tól az ELTE Bölcsészettudományi Karán a magyar–orosz szakot is elvégezte. Miután diplomázott, a ferencesek szentendrei és esztergomi gimnáziumaiban tanított, majd 26 éven át a rend fogadalmas testvéreinek magisztere volt. Jelenleg szegedi alsóvárosi rendházban él. 

„Szeptember 15-én, fájdalmas Anya ünnepén, reggel fél nyolckor születtem, negyedórával az ikertestvérem után. Az orvos már menni készült, amikor észrevette, hogy „itt még jön valaki”. Aprócska voltam, nem bíztak benne, hogy életben maradok, így még a kórházban, a vízcsap alatt megkereszteltek. És valóban, kétszeresen is megtapasztaltam, milyen a legkisebb testvérnek lenni. Egyrészt otthon, másrészt pedig szerzetesként. A ferences rend hivatalos neve ugyanis a Kisebb Testvérek Rendje. Assisi Szent Ferenc megmutatta, milyen jó kicsinek, szegénynek lenni, és a tulajdon nélküli szabadságot megélni."

"Szerzetesnek lenni nem azt jelenti, hogy én tökéletesebben követem Jézust, mint azok, akik a világban követik. Szerzetesnek lenni olyasvalamit jelent, mint amikor az óvodában van egy nagyon rossz kisfiú, a Janika. Senki nem bír vele, mindenkibe beleköt, mindenki játékát elrontja. Amikor aztán az óvó néni tapsol, és a gyerekek sorakoznak, senki sem hajlandó párba állni Janikával. Így aztán az óvó néni fogja kézen Janikát, Janika meg nagyon büszke, hogy őt váIasztotta az óvó néni."

Az est fogadással zárul.

Egységes jegyár: 4.000 Ft
Jegyrendelés: +3613621606, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.jegymester.hu