2021.10.05.  Fodor Tamás – Bayer Róbert: Eljöttünk Hozzád – dalok a karácsonyról

Az időjárás kegyes volt és a Vojnovich-Huszár villában szokatlan zene hangjai tölthették be a villa kertjét, ahol a hallgatóság jó melegen öltözve hallgatta a Fodor Tamás vezette zenészek előadását. A műsor címe “Eljöttünk Hozzád – dalok a karácsonyról” volt, de Fodor Tamásnak, a mű zeneszerzőjének a bevezetőjéből megtudtuk, hogy a művet Bayer Róberttel, a szövegek szerzőjével már 30 évvel ezelőtt alkották. Bayaer Róbert bevezetőjében elmondta, hogy annak idején a karácsonyról és karácsonyi dalokról beszélgetve jutottak el ahhoz a kérdéshez, hogy a Jézus születését megelőző évben majd a születést követő napokban a Lukács Evangéliumában leírt események résztvevői hogyan reagálhattak ezekre a szokatlan történésekre. Ezek a gondolatok indították el a mű zenei megfogalmazását és a hozzá illeszkedő szövegek létrejöttét. A mű 30 évig várta, hogy felélesszék, aminek ez az este volt az első lépése.

A mű több részre tagolódott Lukács Evangéliumának egy-egy bekezdése szerint. Egy-egy részelőtt Bayer Róbert felolvasta Lukács Evangéliumából az érintett bekezdést. A Villában a karácsonyi zenék igazán nem számítanak ritkaságnak, de ezen az estén egy könnyűzenei alkotást hallhattunk énekesek szereplésével. A zenében és az énekesek szövegében testesültek meg az akkori események résztvevőinek nem smert csak valószínűsített nagyon is emberi reakciói és az, hogy milyen módon változtak meg ezek a reakciók Jézus születésével.

Az „Eljöttünk Hozzád” zenéjének érdekessége, hogy szakít a műfajra még mindig jellemző beatzenei megoldásokkal és bátor húzással a blues, a soul és a funky világába kalauzolja a hallgatót.

Az együttes tagjai olyan énekesek és zenészek voltak, aki vállalták a részvételt a mű feltámasztásában:

Dinyés Anna – ének
Gedeon András – ének
Marczell Márton – billentyűs hangszerek
Fodor Tamás – gitár, vokál
Bellák Miklós – gitár
Huszák Zsolt – basszusgitár
Kárpáti Benedek – dob

A közönség hálásan fogadta ezt a valóban szokatlan estét.

X
X