2022.08.21. Dobronyi rózsát Zsazsának

Dobronyi rózsát Zsazsának! – Szűcs Nelli: ‘Fedák Sári én vagyok!’

2022. augusztus 21-én Szűcs Nelli hozta el második Fedák Sári önálló estjét, a ‘Dobronyi rózsát Zsazsának’ című előadást. A kárpátaljai színésznőnek köszönhetően ezen az estén átélhettük a régi idők világát, és történelmének máig ható következményeit a szintén beregszászi primadonna életének hiteles megidézésén keresztül. A színházat a villa teraszára terveztük, de az eső bevitt minket a szalonba – ez azonban mit sem vett el az élményből.

Szűcs Nelli, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja 2015-ben a Nemzeti Színházban mutatta be első ‘Fedák Sári’ című önálló estjét. A XX. század egyik legnépszerűbb magyar primadonnájára Vidnyánszky Attila hívta fel a figyelmét.

„Attila azt mondta, olvassam el Fedák önéletrajzi írásait, mert ‘ez Te vagy’. Elkezdtem foglalkozni vele, és nem tudtam letenni a könyvet. Ma már olyan, mintha a rokonom lenne Sári.” – mondja Szűcs Nelli. 2021-ben aztán elkészült a Fedák Sári2, a ‘Dobronyi rózsát Zsazsának’ című, népzenés, magyar nótás változat, amelyet most a villa közönsége is láthatott.

Az remekül megszervezett és gördülékeny előadásnak a narrátor által olvasott és az előadás menetét meghatározó szövege Fedák Sári naplójára, írásaira támaszkodott, ezekből állt össze. Az előadott dalokban sok magyar nóta szerepelt, mert Fedák Sári nagyon szerette énekelni az ilyen dalokat. A Zsazsa bandája remek zenéjére sokáig emlékezni fogunk. És emlékezni fogunk a főszereplőnek Fedák Sári életszakaszaihoz és azok hangulataihoz illeszkedő gyors formai és stílusbeli átváltozásaira, táncaira és énekhangjára.

Előadók:

Szűcs Nelli, Jászai Mari díjas színművésznő, főszereplő, ének, tánc

Tarpai Viktória, Jászai Mari díjas színművésznő, narrátor

Zsazsa bandája

Radák Márton (pímás, hegedű)

Sárközi Áron (brácsa)

Herédi Zsombor (harmonika)

Laukó Tamás (nagybőgő)

Jóvér Csaba: video (vetített képek)

X
X