2022.08.26. A Budapest Piano Quartet hangversenye

A Sursum Corda nyáresti hangverseny sorozat immár 15-ik éve szerves részét képezi Budafok-Tétény zenei életének. A 2022 évi sorozat első hangversenyét hallhattuk augusztus 26-án a Vojnovich-Huszár Villa kertjében. A nyugodt, kellemes nyári est méltó kertet teremtett a Budapest Piano Quartet és a közreműködő Fodor Kamaraegyüttes mindenkit elragadó hangversenyének.

A Budapest Piano Quartet tagjai:

Hegedűs Endre
Hegedűs Katalin
Baráz Ádám
Baráz Alisa

A Fodor Kamaregyüttes az alábbi összetételben kísérte a Quartet-et bizonyos számokban:

Fodor Tamás – hegedű
Fodor Júlia – hegedű
Rácz Katalin – brácsa
Sisak Gergely – cselló
Fodor Péter – nagybőgő

A hangversenyen a következőket hallhattuk:

Beethoven: István király – nyitány, op. 117 – Nyolckezes zongora változat
Bach: c-moll versenymű két zongorára, BWV 1062
Bach: C-dúr versenymű két zongorára, BWV 1061
Mozart: Don Juan nyitány, K. 527 – Nyolckezes zongora változat
Mozart: g-moll szimfónia, K. 550 – Nyolckezes zongora változat

A kertet szinte teljesen megtöltő hallgatóság szűnni nem akaró tapsviharai után az előadók a következő ráadásokkal köszönték meg a közönség elismerését:

Mozart: G-dúr szerenád, K. 525 „Egy kis éji zene” 3-ik tétel Menuette Allegretto – Nyolckezes zongora változat
Gounod: Faust. Nagy keringő az opera első felvonásából – Nyolckezes zongora változat

Hegedűs Endre megnyitó szavaiban örömmel állapította meg, hogy a négy éve alakított Quartet ismeretsége egyre nő, amit a hallgatóság mai száma is igazol. Az egyes zenedarabok előtt tartott rövid ismertetései azon kívül, hogy információt nyújtottak a következő zeneszámmal kapcsolatban, híven tükrözték a neves zongoristának a zene iránti mély szeretetét és elkötelezettségét.

Az előadás végén Hegedűs Katalin a Sursum Corda 15-ik évére emlékezve elmondta a hangverseny sorozat születésének történetét, hogyan szólította le nagy elszántsággal ismeretlenül az akkori polgármestert az utcán és vázolta fel neki a hangversenysorozatra vonatkozó elképzelését. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat támogatása nélkül nem jött volna létre a Sursum Corda hangversenysorozat. Szavai után a polgármester úr virágcsokorral köszönte meg a Hegedűs házaspárnak az elmúlt 15 évet. A következő évtől a hangversenysorozat szervezését Kovács Zalán László veszi át.

X
X