2023.01.28. Arany János: Toldi estéje

Sudár Annamária és Heinczinger Mika előadásában – Fodor Tamás emlékére

Arany János 1847-ben írta a Toldi estéjét. Harmincéves volt ekkor. Este és ősz – öregség: „Őszbe csavarodott a természet feje.” A végérvényesen múlttá váló jelent, az időből és a térből kihulló ember csendjét és magányát, az elnehezedő öregség könyörtelen változásait és a lassan télbe forduló ősz szépségét is megidézi az idős Toldi Miklós utolsó hőstettének története. Az előadás bemutatója is a Vojnovich-Huszár Villában volt 15 éve.

Ezen az estén az elbeszélő költemény részleteit átkötő szövegekkel és instrumentális, hangulatfestő zenei betétekkel (furulyák, gitár, doromb, éneklőedény, magyar duda), valamint az Ötödik énekben szereplő Szent László ballada és az ifjú Toldi Miklós gáláns kalandját megelevenítő vers énekelt változatával, továbbá népdalokkal és egy Arany János-megzenésítéssel  (Igyunk, biz azt egy-egy kicsit…) együtt hallhatta a közönség.

A ráadásban Sudár Annamária Fodor Tamás emlékére elmondta Petőfi Sándor 1847-ben született versét, a Még alig volt reggel.. kezdetűt és Pilinszky János Mielőtt című költeményét. Heinczinger Mika pedig a Misztrál Gyöngyöt az embernek dalát énekelte el, Fodor Tamásnak ajánlva.

X
X