A VILLA TÖRTÉNETE

A Vojnovich-Huszár Villa

Az épület a Művelődés utca – Park utca – Kistétény-köz – és Piroska-köz által körülvett terület közepén helyezkedik el. Dr. Párkányi Ferenc helytörténeti könyve a következőket említi a villáról: „Ennek a környéknek a régi épületei közé tartozott a Piroska – közben (mely nevét az itt lakó gróf Voinovich Piroskáról kapta) a mai Huszár villa is.”     
Az első adat 1881-ből maradt ránk, és arról tudósít, hogy használatba vették az akkori vadászkastélyt. Többszöri hozzáépítés után, 1928-ban vásárolta meg Dr. Huszár Géza matematika professzor. Ő 1938-1961-ig a Közgazdaságtudományi Egyetem matematika  tanszékvezető professzora volt, igen nagy műveltségű ember, nagy tudású biztosításmatematikus, aki szintén sokat változtattatott a ház eredeti állapotán. Ebben az időben komoly társadalmi összejövetelek színhelye volt a villa, melyek néha házi muzsikálással is kiegészültek, lévén ifjabb Dr. Huszár Géza a jogi diploma megszerzése után a Zeneakadémiát is elvégezte. A  jelenlegi tulajdonosok ezért tartották fontosnak a Huszár család nevét az egykori első tulajdonosé mellett feltüntetni. A professzor emlékét hálás tanítványai által elhelyezett márványdombormű és emléktábla is őrzi a villa toronyrészén.
Az 1950-es évek folyamán a villát társasházzá alakították, így jelenleg három lakásra oszlik.

A Vojnovich-Huszár villa 1999 januárjától házi kamarakoncerteknek, zenés irodalmi esteknek, illetve tavasztól őszig szabadtéri előadásoknak ad otthont.

A középső szalon és díszpark jelenlegi tulajdonosa a FODOR család, melynek tagjai maguk is művészek lévén (Fodor  Kamaraegyüttes) a házat és kertjét elsősorban kulturális célokra kívánják fenntartani, de szeretettel kínálják hivatalos vagy magánjellegű találkozások: konferenciák, munka vacsorák, baráti, családi összejövetelek, utazási irodák programjainak helyszínéül is. 

X
X